”Cu un pahar de vin caştigi un prieten; ca să-l menţii nu-ţi ajunge un butoi" - proverb latin
Mulți prieteni pasionați de Măria-Sa VINUL și de povestea lui, s-au strâns astăzi printre zidurile cetății Alba Carolina, la noi în Vinoteca Hugo (locul unde vinul bun domnește) să-l aștepte și să-l primească pe Balla Géza, prieten drag și ilustru oenolog, despre care se spune că a reinventat Cadarca și nu s-a oprit aici...
Adriana Popescu, în Vinul.ro spunea: ”Trei lucruri aș spune despre Balla Géza dacă ar fi să rezum experiența și dibăcia sa de vinificator și proprietar de cramă: Cadarcă, pasiune și patriotism. A reînviat frumos un soi dificil, s-a luptat mult să promoveze vinurile locale peste hotare și a făcut la crama din Miniș un adevărat pol de atracție turistică, cu pensiune frumoasă și degustări cu bucate meșteșugite.”
Pentru cei care nu-l cunoașteți (încă) pe Balla Géza, vă pot spune: omul este ca și vinul! Ne cunoaștem de foarte mulți ani și vinul, magia și farmecul lui ne-au apropiat din ce în ce mai mult, recoltă după recoltă, întâlnire după întâlnire, vin după vin. Fiecare nouă întâlnire este emoționantă, este specială și memorabilă până la urmă, pentru că Balla Géza, aduce mereu vinuri noi, gânduri noi, multă emoție și vinuri ”en primeur”.
Minutele aleargă grăbite spre ora 19:00, membrii Wine Club-ului nostru sunt mai punctuali ca niciodată și s-au strâns deja în șanturile Cetății, iar eu, împreună cu doi prieteni dragi și ”brothers in wines”, încercăm să finalizăm o sesiune specială de degustare, adică un fel de ”examen de licență” în fața Prof. Univ. Dr. Balla Géza, prezentându-i maestrului, lucrările noastre de înobilare a vinului de Miniș (am ales câteva loturi de CF, CS și M din 2017) în butoaie de stejar de Moneasa, din ”laboratorul” nostru întunecos și răcoros din beciul lui ”tata Popa” de la Cricău.
Masa-i pregătită, papilele atente iar vinurile respiră...
Podgoria Aradului pe vremuri, actualmente Podgoria Miniș-Măderat, se află la 26 km distanță Est de orașul Arad, la poalele Munților Zărandului, în imediata apropiere a râului Mureș. Se întinde pe o lungime de 40 km între localitățile Barațca – Șiria -Mocrea – Șilindia într-un microclimat oferit pe de o parte de râului Mureș și zona muntoasă pe cealaltă parte.
Ce vinuri am degustat?
Lipsesc din fotografie vinurile albe și un vin roze, pentru că la momentul fotografiei se odihneau și așteptau la rece... iar mai târziu, fotograful de serviciu era destul de emoționat.
- Balla Géza - Sauvignon Blanc 2018
- Balla Géza - Furmint Stonewine 2017
- Balla Géza - Rosé Cadarcă 2018
- Balla Géza - Cadarcă Stonewine 2016
- Balla Géza - Fetească Neagră Stonewine 2016
- Balla Géza - Cabernet Franc Stonewine 2016
- Balla Géza - Fetească Neagră & Cabernet Franc Stonewine 2016
- Balla Géza - Aradinum Cuvée 2011
... când am savurat ultimul vin din linia de degustare, mă gândeam deja la scenariul următorului eveniment cu vinurile acestui om fain de tot: un BYOB special de unde să nu lipsească Cuvée Balada, Cuvée Diorit, Cuvée Aradinum, Cuvée David și...Cadarissima.
Poți să-l asculți pe Balla Géza vorbind ore întregi fără să te plictisești, pentru că pasiunea lui pentru vie și vin este infinită, trăiește viața la intensitate maximă și iubește să-și petreacă vremea printre oameni. Am povestit, am râs cu lacrimi la câteva anecdote și l-am ascultat până târziu în noapte, când două ore peste miezul nopți ne-a prins în drum spre casă, printre șanțurile mute ale cetății spre Pensiunea ”Ave, Alba!” locul unde ne-am odihnit.
Balla Géza Winery
Suprafață viță de vie: aprox. 105 ha. Terroir: Sol stâncos de granit. Altitudini: 200 – 450 m. Expunere: Sud; Sud-Est. Metoda de conducere a viței: Lens-Mozer
Soiuri de struguri plantați:
- aprox. 80% roșii: Cadarcă, Fetească Neagră, Burgund Mare, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot și Syrah
- aprox. 20% albi: Mustoasă de Maderat, Sauvignon Blanc, Furmint, Riesling, Fetească Regală, Pinot Gris și Traminer